Деликатният етап от поставянето на душата, по време на производството на цигулка

ЦИГУЛКА Деликатният етап от поставянето на душата

Страдивариус, Гуарнериус, Гофрилер: защо тези инструменти са толкова скъпи?

„Личността“ на инструмента дължи много на създателя си. Със сигурност виолончелото винаги има 4 струни и тази форма на пясъчен часовник, която е вдъхновила писателите да я сравняват с женските извивки. Но размерът и пропорциите могат да се различават съвсем леко. Изборът на дърво, времето за изсъхване, съставът на лака, също са част от изкуството на лютиера.

Някои подписи са достатъчни за паника в музикалния свят. Цигулката Stradivarius “Lady Bunt” е продадена за 11 милиона евро през 2011 г.! Подобно на Бартоломео Гуарнери дел Гесо или Матео Гофрилър, Антонио Страдивари е италиански лютиер от началото на 18 век. Техните инструменти са известни със своите изключителни способности. Как са го направили, загадката остава. И затова очарова.

Изключителните артисти, които са ги свирили, а понякога трагичните събития, в които са станали жертви (инциденти, кражби и др.) подклаждат легендата за тези изключителни инструменти … и също така повишават цените. Особено след като тези инструменти остават редки. Малко музиканти имат средства да ги придобият сами. Често им се налага да ходят при фондации или частни колекционери. Останалите се връщат на по-малко престижни подписи, на стари неподписани инструменти или дори на отлични инструменти от съвременни лютиери.

Електрическите инструменти имат ли право на гражданство в класическата музика?

Рядко виждаме такива. Съвсем просто, защото интерпретацията в класическата музика се основава, наред с други неща, на способността на музиканта да произвежда безкрайна палитра от звукови цветове. Които са много по-малки, когато цигулката е електрифицирана. Следователно по-скоро джаз, поп и рок използват електрическите инструменти. Това не пречи на поп-рок музикантите да преминат обучение по класическа музика! Това е случаят с Лука Шулич и Стивен Хаузер, виолончелистите на дуета 2 Cellos

Надяваме се че тази статия е била полезна за вас!

Източник: musicshopbg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *