Правила и грижа за спалното бельо

Правила и грижа за спалното бельо

Всяка домакиня вероятно задава въпроса: “Как да перете спалното бельо в пералня, така че да го запазите здраво за дълго време и винаги да има спретнат вид?” До голяма степен зависи от вида на материята и нейната цветова схема.

Правила и грижа за спалното бельо:

  • Новото спално бельо трябва да се изпере. Прането се изпира 2-3 пъти при температура не по-висока от 30 градуса, а след това използваме по-високи температури от 40-60 градуса. За да се гарантира мекотата на памука, лена и смесените тъкани, те се измиват в студена вода (за предпочитане на ръка) преди употреба или просто се накисват в малко количество прах за пране и след това се изплакват обилно със студена вода.
  • Преди пране обърнете спалното бельо отвътре навън – за да запазите по-дълго първоначалния му вид. Естествените комплекти се изпират отделно от синтетичните, в противен случай те ще загубят своята мекота. Температурата им на пране също е различна.
  • Бебешкото спално бельо е по-добре да се изпере с бебешки сапун или прах за пране. Можете също да изберете специални продукти за бебешко бельо спрямо месеците на бебето.
  • Заредете спално бельо в барабана на пералната машина не повече от 2/3 от обема му. Прането трябва да се върти свободно в барабана, а не да се събира на една голяма топка.
  • Прането на цветно пране се извършва със скорост не повече от 800, в противен случай се образуват гънки и боята ще се измие. Също така трябва стриктно да спазвате температурния режим. За да удължите живота на спалното бельо, то трябва да се сменя веднъж седмично през лятото и веднъж на всеки две седмици през зимата и да се използва деликатният режим за пране.
  • Сушене – на цветното пране, обърнато навън, така че да не избледнява.
  • По-добре е да гладите спалното бельо мокро, тогава ще отнеме по-малко време и усилия.

По-добре е да изсушите бялото спално бельо на слънчева светлина, в противен случай то ще пожълтява с времето. За приятен аромат поставете любимите си билки, празна бутилка парфюм или ароматен тоалетен сапун между комплектите.

Източник: aron-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *