Душове – история на създаването

Душове - история на създаването

Душът е бърз и удобен начин за облекчаване на умората и негативната енергия, натрупана през деня, с помощта на водна струя. От друга страна, това е чудесна възможност да се ободрите сутрин. Модерните душ кабини имат широка гама от допълнителни функции. Малцина подозират, че това изобретение не е започнало толкова розово.

Безнадеждно начало

Първият родоначалник на съвременните компактни модели може да се счита за душ с височина 25 метра, инсталиран в едно от именията на Англия. И това въпреки факта, че благородството на тази страна не насърчава или одобрява този вид водни процедури.

Принципът на действие на обемистия дизайн много затруднило поддържането на хигиената. Горният резервоар за вода бил свързан с резервоар, монтиран под кабината чрез специален маркуч. По време на измиването водата, течаща надолу, се изпомпвала в контейнер, разположен отгоре, и се доставяла на този, който отново се измива.

Това било времето, когато душът и миенето като цяло били по-разпространени сред жените, отколкото сред мъжете. Мъжката част от европейското население като цяло предпочитало да използва парфюм, за да премахне неприятната миризма на мръсно тяло.

Приложни материали и технологии

Материалът за производството на първите образци бил метал, боядисан като дърво, за да придаде външен естетичен вид. Дори модерните пластмасови душ кабини надминавали предшественика си.

Почти през целия 19-ти век водопроводчиците предлагали на клиентите продукти, които съдържали олово и други метални сплави. Имало опити за създаване на структура от орех.

Технологиите, разбира се не стояли на едно място. Всичко се променило и модернизирало много бързо.

Развитие на дъгата

Струва си да се спрем по-подробно на това, до което е нараснала технологията. Модерна многофункционална душ кабина е направена, като правило, от естествени или внимателно обработени материали: метал, стъкло, камък. Списъкът с опции, които могат да бъдат представени в една кабина:

Въздушен масаж;

Хидромасаж;

Функция турска баня;

Телефон;

Радио.

Поради тази функционалност размерите на някои модели значително надвишават размерите на стандартна конвенционална баня. Това трябва да се вземе предвид при планирането на бъдещото обзавеждане на отделни помещения на вашия дом.

Източник: banya-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *