Съвети за търсене на работа: Какво представлява интервюто компетентност

Съвети за търсене на работа: Какво представлява интервюто компетентност

В процеса на търсене на работа ще ви се наложи да преминете през различни интервюта за работа. Добре е да знаете, че всяка позиция притежава специфичен списък от компетенции, за които можете да бъдете тествани. За да получите потвърждение на всеки от тях, на интервюто ще ви бъдат зададени въпроси за задачите, които сте изпълнявали на предишната си месторабота..

Това означава, че в хода на интервюта за компетенции няма да решавате хипотетични проблеми, както в ситуационен тип интервю, а ще описвате реални житейски преживявания. И по този начин следва да докажете, че сте подходящ за компанията и ще можете успешно да изпълнявате задачите си на новата си позиция.

Например, за да се тества реакцията ви при стрес и да се предскаже афинитета ви към конфликти, може да бъдете помолени да разкажете за случай на комуникация с агресивен събеседник. Това означава, че трябва да обясните подробно какво сте казали на този човек и как сте се държали в определена ситуация.

Моля, обърнете внимание: общи фрази като „Винаги се измъквам внимателно от конфликтни ситуации, разбирам се с клиенти, общувах успешно на предишните си работни места“ и други подобни няма да ви свършат добра работа тук. Ще се нуждаете от някой подробен пример – вашите спомени.

Компетентностите могат условно да бъдат разделени на следните видове.

Корпоративни компетенции, които се прилагат към всяка позиция:
-Бизнес етика
-Професионално развитие
-Съвместна дейност
-Ориентация към резултат

Професионалните компетенции се прилагат за конкретна длъжност или група длъжности.

За служител в отдел продажби те са:
-Ефективна комуникация
-Фокусиране върху резултатите
-Работа с клиенти
-Фокус върху клиента

За позицията на преводача:
-Постоянство
-Организация
-Внимание
-Богат речник

Компетентностите на ръководството пък са необходими, когато се оценяват служители, които ще ръководят и контролират други служители:
-Управление на бизнес
-Работа с хора
-Планиране
-Способност за вземане на решения
-Способност за мотивиране
-Стратегическо мислене

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *