Техническата автодиагностика на автомобил

Техническата автодиагностика на автомобил

Техническата автодиагностика на автомобил е съвкупност от цели и задачи, свързани с търсене на неизправности на механизми и системи в автомобила, за по-нататъшното им отстраняване. Диагностиката на автомобила трябва да се извършва от квалифицирани специалисти, които разполагат със съвременна диагностична апаратура. Само този метод за диагностика ще ви позволи точно да определите техническото състояние на контролерите, механизмите, системите и възлите на автомобила.

Производството на нови модели автомобили се увеличава всеки ден. Интензивният растеж на превозните средства ще увеличи допълнително разходите за поддръжка и ремонт.

Понастоящем се предприемат редица радикални мерки за подобряване на ефективността на диагностиката, поддръжката и ремонта на автомобили. Създават се диагностични центрове от ново поколение!

 

Диагностиката на автомобилните двигатели предоставя нови възможности на шофьорите за получаване на данни за техническото състояние на двигателните компютри и системи.

Правилната автодиагностика осигурява значителна икономия при поддръжката на превозните средства, като намалява времето им на престой в сервиза, изпълнява необходимите настройки и ремонти и намалява разхода на резервни части и гориво. Това се постига чрез навременно откриване и отстраняване на малки повреди в системите за запалване, захранването, както и в трансмисионните блокове.

 

Ефективното използване на автодиагностични инструменти в автосервизите и предприятията за автотранспорт е възможно само в резултат на правилното им използване и работа с тях. Поради това отскоро се обръща специално внимание на изследването и използването на диагностично оборудване, както и на методите за прогнозиране на остатъчния живот на автомобила.

 

Специалистите по техническа диагностика на автомобили са изправени пред отговорна задача – диагностика, поддръжка и ремонт на автомобили с помощта на диагностична техника.

Съвременната компютърна диагностика на автомобил, която е съвкупност от оборудване за проверка на електронните системи на автомобила за грешки и неизправности, придоби широк мащаб. Компютърната диагностика ви позволява бързо и точно да определите неизправността и да оцените техническото състояние на автомобила (компютри, механизми, системи, блокове за управление).

 

Диагностичният процес включва тестване на всички основни параметри и характеристики на системите, които влияят върху работата на превозното средство (блок за управление на двигателя, автоматична трансмисия, въздушно окачване, система ABS, система за сигурност, круиз контрол, имобилайзер и др.).

 

Диагностиката на всяка единица, механизъм и система на автомобила се състои от няколко етапа. Например диагностиката на двигателя включва:

  • Проверка на системата за управление на двигателя;
  • Диагностика на горивната система на двигателя;
  • Проверка на пълненето на цилиндрите, анализ на оборотите и др.

 

След извършване на диагностиката се генерира доклад, който представя всички открити грешки и неизправности и предложените методи за тяхното отстраняване. Специалист по диагностика предлага най-добрите възможности за ремонт или подмяна на дефектна част и просто трябва да се вземе правилното решение.

 

Днес водещите компании за диагностика на автомобили предлагат голям набор от хардуер и софтуер за диагностика на автомобили, без които вече никой сервиз не може.

Съвременните автомобили са получили толкова обширен списък с функции и инструменти, че лесно можете да го приравните с робот. За изпълнението на възложените му задачи отговарят много системи и сензори, за които трябва да се следи.

Ако съвременните автомобили не използват компютърна диагностика, ще трябва да използваме старомоден начин „проба-грешка“, за да търсим неизправности по веригата, а това е едновременно дълго и скъпо, като се има предвид, че в съвременната кола има хиляди части.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *