Допустим алкохол при шофиране

Допустим алкохол при шофиране

Всеки шофьор следва да бъде напълно наясно какво повелява закона във връзка с шофирането в нетрезво състояние и по-точно колко е допустимия алкохол при шофиране, ако не желае да изпадне в неприятна ситуация. Затова сега решихме да припомним законовите разпоредби и да уточним кои стойности, отчетени от дрегера, минават за допустими норми на алкохол при шофиране.

Всъщност, трябва да отбележим също и че в зависимост от количеството алкохол в кръвта, законът е предвидил различни граници на отговорността, която шофьор трябва да поеме. В някои от случаите се налага само глоба, докато при по-тежки нарушения би могло да се стигне и до ефективна присъда. Но при всички случаи се прекратява регистрацията на МПС, като това може да бъде за срок от 6 месеца до 1 година.

Купи дрегер тук

Как точно изглеждат числата за допустим алкохол при шофиране?

Употребата на алкохол, при която дрегерът е отчел под 0,5 промила в кръвта на шофьора, се счита за допустима и не представлява нарушение.

При отчетени стойности от 0,5 до 0,8 промила включително, шофьорът се разделя със своята книжка за половин година и освен това заплаща глоба от 500 лв.

Нещата стават по-сериозни при наличие на алкохол в кръвта от 0,8 до 1,2 промила – в този случай книжката се отнема за цяла година, а санкцията е 1000 лв. При рецидиви са предвидени още по-строги санкции – отнета книжка за срок от 1 до 3 години и глоба в рамките между 1000 и 2000 лв.

Ако искате винаги да сте сигурни, че не сте прекрачили допустимите норми, съществува лесно решение. Може да заложите на някой от практичните модели електронен дрегер за алкохол, с който няма как да попаднете в неудобна ситуация, защото той веднага ще ви уведоми, ако промилите надвишават нормите за допустим алкохол при шофиране.

Ако искате да разгледате различните модели дрегери и още полезни джаджи за вашия автомобил, с които да улесните ежедневието си, кликнете ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *