Правила за поддръжка на велурени обувки

Велурът е благороден, стилен и красив материал, но не всеки предпочита закупуването на велурени обувки, защото лесно се замърсяват и трудно се почистват. Не бива да се отказвате от удоволствието да носите такива луксозни и шикозни обувки. Просто трябва да знаете правилата как да се грижите за тях.

Ако има сухи петна върху велурените ви обувки, тогава използвайте мокра кърпа. С нея трябва внимателно да избършете петното, да изчакате повърхността да изсъхне и след това да я почистите от следите от мръсотията със специална четка за велурени обувки.

Не пренебрегвайте инструкциите на производителите за грижа към велурени обувки. Обикновено върху опаковката са посочени средствата за качествено почистване на материала от различни видове замърсявания.

Ако върху обувките останат петна от разливи, тогава водата също ще помогне да се справите с този проблем. Първо трябва да поставите хартия в обувките, тъй като това ще ги предпази от възможността за деформация. Водата трябва да се напръска върху повърхността на обувката, която е намокрена и след това внимателно да се отстрани. След тези стъпки обувките трябва да изсъхнат напълно при стайна температура, след което могат да бъдат обработени допълнително със защитно средство.

Обувките от велур дори могат да бъдат почистени от упорити замърсявания или мазни петна. За да направите повърхността кадифена, премахнете мазнината с четка. Използвайте следните средства – четка от специална гума ще ви помогне да премахнете мазните петна.

Можете да поръсите петното с талк или бебешка пудра, тъй като тези продукти абсорбират добре мазнината, а след това използвайте четка с твърд косъм, за да премахнете всички остатъци. Добре премахва мазните петна и бензина.

За кафяви обувки можете да използвате кафе като основа. Трябва да се нанесе директно върху петното и да се изчака, докато изсъхне напълно. След това използвайте четка, за да премахнете останалото кафе.

Комбинацията от вода с оцет или мляко със сода също помага да се премахнат всички видове замърсявания. Млякото има положителен ефект върху мекотата на велура.

Източник: MES BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *