5 съвета за разпознаване на качествени обувки

5 съвета за разпознаване на качествени обувки

Разпознаването на качествените обувки е важно, когато решим да се поглезим с нов мечтан модел: случвало ли ви се е да похарчите цяло състояние за чифт обувки, дори дизайнерски, които са се оказали ужасни само след няколко часа употреба?

Имам и понеже го мразя, се научих да преценявам внимателно качеството на обувките, преди да ги купя, без предразсъдъци: това означава, че използвам същия метод както в луксозните магазини, така и в евтините гиганти, където през годините направих невероятни сделки!

За всеки случай ви предлагам да запазите тази публикация, защото ще ви бъде полезна при следващите ви пазарувания!

 

Разпознаване на качествени обувки:

Прочетете етикета. Знаете ли онзи неприятен етикет, залепен на подметките на обувките ви? Неприятно е, но е от съществено значение да знаете състава на обувката и следователно да разберете за какво плащате.

 

Показаните символи са универсални, но за ваше улеснение е представена легендата за правилното им тълкуване:

Обувки с горна част и вътрешна подплата от естествена кожа определено са по-удобни от тези от синтетична, но това невинаги е лесно да се разбере от пръв поглед. Материалът, от който е направена вътрешната подплата, е от основно значение, тъй като именно той причинява мехури, когато обуете обувките с боси крака например; търкането със синтетични материали винаги е по-рисковано, тъй като нагрява кожата ви и рискува да създаде порязвания и мехури, които се нуждаят от няколкодневно лечение, за да заздравеят напълно.

От няколко години насам спрях да купувам обувки с подплата от синтетични материали и ви съветвам да направите същото, особено ако имате деликатни крака. Склонна съм да отстъпя за една наистина забавна, луда обувка, която вече знам, че ще се носи много малко, но ако това са модели, които купувам с намерението да ги използвам години наред, за мен днес има само подплата от естествена кожа.

 

По-добре попитайте, преди да похарчите!

Трябва също така да знаете, че днес много марки използват израза “изкуствена кожа”, когато става дума за имитация на кожа: тези два термина не са синоними, защото изкуствената кожа е истинска кожа, обработена с препарати с ниско въздействие върху околната среда, докато имитацията на кожа е синтетична. Объркването, предизвикано от тази неправилна употреба на термините, рискува да ви накара да похарчите повече, отколкото трябва, за нискокачествена обувка, добре опакована, но все още с ниско качество.

 

След като сте купили обувките си, винаги не забравяйте да премахнете етикетите със състава на материалите, преди да ги обуете, тъй като те придават на всеки модел овехтял вид. Ако се съмнявате в грижата за обувките си, не ги изхвърляйте, а ги поставете в кутията им.

 

Претеглете обувките си

Малко вероятно е една качествена обувка да тежи колкото една тухла, знаете ли това? Претеглянето на обувките в ръцете ми е едно от любимите ми неща, когато пазарувам, защото ми помага да разбера колко работа ще ми коства!

Някои модели естествено са по-тежки от други (например ботуши, но също и изваяни клинове), но теглото все пак трябва да остане разумно: ако държейки ги в ръцете си, се чувствате наистина прекалено, оставете ги и преминете към нещо друго, носенето им ще бъде кошмар.

 

 

Проверете покритието на обувките си

Винаги пиша, че понякога петната са симптом за ръчно изработена обувка, друг път за обувка с лошо качество, която не е завършена правилно: всичко зависи от дефекта!  Преди да купите, проверете дали подметката е правилно пришита към горната част във всяка точка, дали няма петна от лепило или излишъци от кожа или други материали. За да сте сигурни, пробвайте и двете обувки и се уверете, че са еднакви – случвало ми се е едната да е с по-висок ток от другата и не беше приятно да разбера това едва след като се прибрах у дома!

 

Проверка на стабилността на обувките

Това е много важен момент, особено за обувките с токчета: поставете ги на рафт или на пода и проверете дали токчетата са прави, добре центрирани и стабилни. Обуйте ги и се разходете, като избягвате килими и пътеки, за да се уверите, че всичко е както трябва. Ако не сте убедени, опитайте друг идентичен чифт и докладвайте за дефекта на съответното лице.

 

Удобство на обувките

Докато ги обувате, обръщайте внимание на евентуални болки, убождания или нещо друго: кракът ви трябва да се чувства удобно в обувката, не трябва да усеща прекалено много земята под нея и обувките не трябва да бодат в нито един момент.

 

Източник: https://pantofi-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *