Топ 5 играчки за насърчаване на речта

Топ 5 играчки за насърчаване на речта

Вероятно сте го чували милион пъти: “Ако не насърчавате говора, детето ви няма да проговори!”. Много родители съжаляват, че не са насърчавали повече децата си, когато са били малки, но стимулирането на детето да говори не трябва да бъде еднопосочно. Можете да насърчавате говора на децата си като общувате свободно с тях. Ето 5 играчки от Inmag, които могат да ви помогнат в постигането на тази цел.

  1. Книгите са един от най-добрите начини за насърчаване на речта, тъй като предлагат много възможности за взаимодействие и дискусии. Четенето на детето на глас е чудесен начин за насърчаване на речта. Когато четете на глас, вие моделирате как да използвате думите, което помага на детето да разбере как работи езикът. Освен това ще можете да давате на детето си обратна връзка за това, което казва, което ще му помогне да научи нови думи и фрази. Можете също така да четете книги с картинки, които подтикват детето ви да реагира по някакъв начин. Например, ако на всяка страница има снимки на различни животни, детето ви може да бъде подканено да назове някое животно, когато го види. Това дава възможност на детето ви да се упражнява да разпознава нещата и да говори за тях с вас.
  2. Куклата е чудесен начин да накарате детето си да говори. Те могат да се използват по различни начини и са чудесни за деца, които тепърва се учат да използват гласа си. Ето петте основни причини, поради които куклите са един от най-добрите начини за насърчаване на говора:
    • Куклите са лесни за хващане и манипулиране, което ги прави по-лесни за използване от децата в сравнение с други играчки.
    • Куклите са лесни за използване за общуване с децата; те имат личности, които им позволяват да водят разговори с други хора и да взаимодействат със заобикалящата ги среда.
    • Куклите могат да помогнат на децата да изразят себе си, без да се налага да говорят в действителност; вместо това те могат да използват гласа на куклата вместо своя, когато трябва да говорят за нещо важно или чувствително (например за чувствата).
    • Куклите са забавни! Децата обичат да си играят с кукли, защото това ги кара да се чувстват като възрастните могат да бъдат каквито си искат, когато използват куклата като средство за комуникация.
    • Куклите помагат за изграждането на увереност у децата, като им позволяват да се упражняват да говорят пред други хора, без да се чувстват съдени или притиснати от социалните очаквания.
  3. Докторските комплекти за игра са един от най-добрите начини за насърчаване на речта.

Децата обичат да играят на “доктор”, а също така обичат да се преструват. Играта на лекар е чудесен начин децата да се упражняват в говорене и реагиране, особено ако използвате реквизит като стетоскоп или инжекция. Можете също така да използвате комплектите за игра на лекар като начин децата да упражняват назоваването на частите на тялото, което е друго важно умение за ранното развитие.

  1. Кубчетата с картинки са идеалната играчка за насърчаване на речта. Те са цветни и забавни и могат да се използват по различни начини. Можете да използвате кубчетата с картинки и като начин да помогнете на децата да се научат да назовават предметите. Можете например да попитате детето си кое животно е от едната страна на куба или какъв цвят е нещо от другата страна на куба.
  2. Играчки, които издават звуци – ако вашето малко дете тепърва започва да използва думи и фрази, знаете колко вълнуващо е да го чуете как се опитва да изрази мнението си. Но понякога е трудно да разберете дали се опитва да ви каже нещо. Този тип играчки насърчава детето да взаимодейства с нея като натиска бутони и повтаря думи.

Въпреки че всяко дете е уникално и има различна степен на развитие, с подходящата стимулация се насърчава развитието на речта и се подпомага здравословното общуване. Подходящата играчка ще помогне на детето ви да се научи да говори правилно, без да знае, че тя е учебно средство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *