Как да използваме кредита разумно?

Въпреки популярността си, заемите все още са труден инструмент за българите. Някои избягват „да живеят в дългове“ с всички сили, докато други, напротив, се забиват в дългова дупка. А е важно да търсим златната среда.

През последните няколко години популярността на кредитите в България само нараства. Средният обем на заемите и средният срок, за който българите са готови да вземат заеми от банките, също се увеличиха. Много потребители се оказаха в трудна ситуация: след като загубиха работата си, те трябваше да се обърнат към микрофинансиращи институции. И така, според проучване всеки трети българин, който е взел заем  през последната година, го е направил за първи път по време на пандемия.

Според представителите на Централната банка това не би трябвало да е проблем – оценката е много по-ниска от нивото на дълга, пред което са изправени страните, в които е имало дългови кризи. Но всички българи ли се справят с натрупаните заеми?

Статистиката показва не. А преди пандемията можеше да прочетете плашещи статии за това как хората в цялата страна влизат в кредитен цикъл – теглят нов кредит, за да затворят стария. Но през последните месеци ситуацията стана критична за много длъжници. Огромният спад в доходите и безработицата нанесоха тежък удар върху потребителските финанси. В резултат на това делът на просрочените плащания поради финансови затруднения нарасна до 70% от  просрочените задължения.

Кредитна митология: кой и защо живее в дългове

Кредитите не трябва да са страшни, но не трябва да се превръщат в метод за решаване на всички проблеми. Както показва практиката, това е сложен и рисков инструмент, към който трябва да се прибягва само в екстремни случаи. Освен това не всеки знае как да го използва правилно. В резултат българите са готови да вземат заеми не само за апартамент или кола, но и за ежедневни разходи, което, разбира се, само вреди на личния им бюджет.

Има много митове около заемите и когато вземат финансови решения, потребителите действат с увереност. Например, когато обсъждат ефективността на кредитирането, много хора обичат да цитират американската система като аргумент. Известно е, че в Съединените щати по-голямата част от населението постоянно живее в дългове, изплащайки заем за къща или, например, за образование. Въпреки това, няма смисъл да се обръщаме назад към западния пример, защото сравняването на тези две системи е просто неправилно.

Източник: finance5.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *