Как да извършваме борба с плъховете

Как да извършваме борба с плъховете

Голяма заблуда е наложеното сред мнозина хорско мнение, че плъховете живеят само из каналите или обитават таванските ни помещения, изби или мази. Онова, от което се нуждаят тези гризачи, е единствено да имат вода, храна и подходящо място за пренощуване. Което от своя страна означава, че вашият дом или вила, могат да се превърнат в чудесен подслон за тях. Има ли обаче начини да се предпазите от тези нежелани обитатели и как най-ефективно се осъществява борба с плъхове?

Вършат ли работа котките когато сте нападнати от големи плъхове?

За разлика от борбата с мишките, при която е най-логично да си вземете котка, това не е никак ефективно при борбата с плъховете. Най-малкото защото има плъхове, които по размери доста се приближават до тези на котките. Не по-малко притеснителен е и факта, че плъховете са преносители на редица болести, които лесно биха предали както на домашния ви любимец, така и на вас.

Няколко метода от народните традиции за справяне с тези гризачи.

Преди на пазара да се появят отровите срещу плъхове, хората са разчитали на народните средства с билки или други човешки трикове за справяне с този проблем. Така например се е смятало, че ако поставите дафинов лист, черен пипер или лук в близост до местата, на които сте видели плъхове, то с миризмата си тези подправки ще ги прогонят. Поставянето на изкуствени змии или пък птичи пера би пробудило страха на гризачите и би ги държало далеч от дома ви. Вече е доказано, че подобни народни средства са крайно неефективни и дават в най-добрия случай изключително кратък ефект.

Поставяне на капани за улавяне или убиване на плъхове

В борбата с плъховете се използват различни видове капани. Повечето от тях раняват или дори убиват гризачите, което налага вие сами да се отървете от труповете им. С по-модерните, които са и доста по-скъпи, не е необходимо нито да попадате на неприятната гледка на умряло животно, нито да го докосвате. Също така има и електрически капани, както и такива, които не нараняват по никакъв начин плъховете. Последните, макар и хуманни, имат минус, че отново ще трябва да търсите място, на което да дарите свободата на животното. Колкото по-далеч от дома ви, толкова по-добре.

В случай, че сте сигурни, че в жилището ви няма плъхове, най-добрият метод да не се срещате с тях се крие в превенцията. Запушете всички възможни пролуки, така че тези вредители да нямат достъп до дома ви. Би настъпил огромен проблем обаче, ако те вече го обитават, защото няма да има откъде да го напуснат, дори и да ги оставите без никаква храна и вода. В някакъв момент просто ще умрат в скривалището си, носейки след себе си всички следи на разложено тяло.

Електронни устройства за прогонване на плъхове от жилища, мазета и автомобили

По отношение на борбата с плъховете ултразвуковите устройства не са някаква новост. Те излъчват звук, който е не само неприятен за повечето гризачи, но може да причини и кървене от ушите им. Предлагат се дори и подобни качествени устройства срещу гризачи за автомобила ви, които лесно се поставят и са изключително ефективни срещу плъхове и мишки, същевременно са напълно безшумни за хората. Все пак, за по-големи жилищни площи ултразвуковите апарати не са особено подходящи, освен ако не поставите във всяко помещение по едно ултразвуково устройство. Откъм рентабилност не е никак препоръчително. Има и по-мощни уреди за по-големи площи, но все пак устройствата са по-скоро за поддръжка, а не за масово унищожаване на големи популации. Иначе казано, ако проблемът с числеността на гризачите е сериозен, то трудно ще получите 100% ефективност без да ползвате отрови, но всичко това е твърде специфично и винаги може да се свържете със специалист от Бран Инсект за да ви консултира и даде професионален съвет.

Отровите за борба с плъхове

Ето защо най-ефективните методи за борба с плъхове се явяват отровите или т.н. родентициди и то заложени от професионалните фирми за защита от вредители. Ако желаете обаче сами да опитате да се справите с проблемите предизвикани от тези гризачи, то можете да закупите някои от непрофесионалните родентициди, които може да намерите както в аграрните аптеки, така и в някои специализираните магазини за подобни продукти. Проблемът произхожда от това, че макар и да спазвате стриктно упътването на конкретния препарат, вие все пак рискувате да не ги заложите на правилните и същевременно безопасни места, в необходимото количество и по подходящото време, което да доведе дори до обратен ефект.

Родентицидите (отровите срещу гризачи), които използват фирмите за борба срещу вредителите, са от най-висок клас, а екипите, които ги прилагат преминават специализиран курс на обучение с цел придобиване на квалификация. Може да имате късмет и чрез поставяне на капан или отрова, да се справите с един плъх, но няма да е във възможностите ви трайно да решите проблема си с тези вредители, камо ли да защитите за в бъдеще дома си от техните набези, ако популациите има са свръх големи и набезите им са ежедневни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *