Митове за грижа за кожата

Митове за грижа за кожата

Едва ли някой ще оспори факта, че днес физическата красота е издигната в култ и много жени са готови на какви ли не експерименти, за да поддържат перфектна визия. И въпреки морето от информация за различни козметични продукти и разкрасяващи терапии, все още има митове, свързани с грижа за кожата. Нека разгледаме най-разпространените…

Мит 1

Първопричината за появата на акне е недостатъчната хигиена, а консумацията на някои храни може да обостри заболяването. Основната причина за появата на акне не е замърсяването на кожата, а свръхпроизводството на мастна секреция, която запушва порите. Други фактори, водещи до появата на акне, са нарушено хормонално равновесие в организма, стрес, използване на неподходяща козметика. Консумацията на шоколад, орехи, газирани напитки, мазни продукти не води до обостряне на акнето, просто не бива да се прекалява с тези храни. За да се реши успешно проблема с неприятните пъпчици трябва да се прилага медицинска козметика със съдържание на салицилова киселина и други специфични активни съставки. При тежките случаи на акне консултацията с дерматолог е задължителна.

Мит 2

Солариумът е безопасен начин за придобиване на загар. Много е изписано по тази тема, но пак ще напомним, че солариумът далеч не е безопасен и в никакъв случай не бива да се прекалява със сеансите. Експертите са доказали, че ултравиолетовото лъчение прониква в дълбоките кожни слоеве и предизвиква увреждания на клетъчно ниво, които са причина за преждевременно стареене. Прекаляването със соларните процедури може да доведе и до появата на онкологични заболявания по кожата. Затова колкото и секси да изглежда бронзовият загар, не превишавайте допустимия брой сеанси годишно (10–15) в солариум.

Мит 3

Колкото по-скъпа е козметиката, толкова по-ефективно е въздействието й върху кожата. Така наречените „вълшебни“ компоненти, включени в състава на скъпите козметични продукти (с малки изключения) не са нищо повече от предлог за увеличаване на цената. Затова е необходимо да сравнявате предложенията на различните марки и внимателно да четете етикетите на козметичните средства, като обърнете внимание на съдържащите се активни вещества. Например, овлажняващият крем, във формулата на който се съдържат правилно подбрани съставки може да се окаже много по-ефективен отколкото по-скъпия хидратиращ продукт.

Мит 4

Натуралната козметика е 100% полезна за кожата. Преди всичко трябва да сте наясно, че не всички козметични средства, на опаковката на които има надпис „натурална козметика“ са произведени само от натурални съставки. Някои производители наричат продукцията си натурална дори когато в състава на продуктите има само 1–2 растителни екстракта. Купувайки такава козметика ще се сблъскате с химични съставки, които може да провокират зачервявания, сърбеж или други кожни раздразнения. Затова е необходимо да следите за съответните сертификати, които удостоверяват, че избраният от вас козметичен продукт е 100% натурален. Мит 5

Дерматологично тестваните и хипоалергенни продукти са подходящи за всеки тип кожа. Самият термин „хипоалергенен“ е доста размит по отношение на козметиката: компонентите, предизвикващи алергична реакция при един човек, изобщо не провокират такава при други хора. Ето защо не бива да смятате, че хипоалергенната козметика е винаги безопасна. Ако сте със силно чувствителна кожа задължително трябва да тествате избрания продукт на малък участък от кожата, за проверите неговото действие. Закупете го едва след като установите, че не предизвиква никакви раздразнения и се понася отлично от кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *