От западната китара до електрическата китара

От западна до електрическа китара

Плавният звук на найлоновите струни не е подходящ за всички стилове . Кънтри и блусът се развиват в САЩ през 19 век . Силни, пронизващи и стабилни инструменти са подходящи за тези стилове.

Германският производител на китари Кристиан Фридрих Мартин , който емигрира в САЩ, създал за тази цел китари с още по-голямо тяло (дредноут). За да продължи да гарантира стабилността, той изобретил силно закрепване в X-образна форма ( X-укрепване ).

По този начин той създал дизайна, който днес е известен като западна китара. За разлика от концертната китара, тя има затворена подложка, по-тесен гриф и е нанизана със стоманени струни .

С появата на нови стилове музика и композиции на групи, необходимостта от още по-силни китари нараства в края на века. От този момент нататък много различни производители на музикални инструменти и артисти допринесоха за развитието на китарата:

  • Орвил Гибсън: вдъхновен от виолончелото и изграден от масивно дърво в извито тяло и извит връх с F-дупки.
  • Джордж Бошан и Джон Допейра: вградени китари от ламарина (така наречените резонаторни китари), чийто звук се усилва от вградени фунии.
  • Lyod Loar: първи опитал електрическа армировка; той разработил съответния сензор, но не го е доказал на практика.
  • Адолф Рикенбахер и Джордж Бошан: патентоват електромагнитния пикап през 1932 г. – пробивът!

Четири години по-късно компанията Gibson извежда на пазара първата си електрически усилена китара: ES 150. Джаз китара с вграден в тавана пикап. Благодарение на резонансната камера може да се възпроизвежда и акустично.

Благодарение на новите пикапи, кухото тяло вече не е абсолютно необходимо и не след дълго бяха направени първите опити с твърдо тяло .

Кой точно е отговорен за това революционно изобретение е силно противоречиво. Във всеки случай прототипът The Log от китариста Лестър Уилям Полфус , известен като Les Paul, е легендарен .

Широката общественост опозна първата електрическа китара с твърдо тяло, когато Лео Фендър представи Fender Telecaster през 1950 година . В рамките на няколко години Fender и Gibson пуснаха трите модела, които оттогава служат като шаблони за повечето електрически китари:

  • Fender Telecaster (1950) : леко извита форма, един разрез, два пикапа с една намотка
  • Fender Stratocaster (1954) : асиметрична форма с два разреза, три пикапа с една намотка
  • Гибсън Лес Пол (1952) : голямо, луковично тяло, един разрез, два гърба

Оттогава има многократни опити с други дизайни, някои от които също са успели да се утвърдят, но не е имало повече новаторско по-нататъшно развитие на китарата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *