5 неща, които не бива да пишете в мотивационното си писмо когато кандидатствате за работа

5 неща, които не трябва да пишете когато кандидатствате за работа

Ако до този момент сте пренебрегнали възможността да прикачите обмислено мотивационно писмо към молбата си за работа, тогава сте изпратили молбата си напразно! Вербуващите и наемащите мениджъри наистина ги четат и често решават да поканят кандидат на интервю именно заради писмото им. Форматът на автобиографията не ви позволява да се разкриете напълно, докато мотивационното писмо може да бъде пълната ви презентация. Основното нещо е да не прекалявате. Формулирали сме 10 правила, които ще ви помогнат да не пишете твърде много.

Правило 1: не споделяйте биографията си

Пример: „Роден съм в Благоевград през 1987 г. Завършва гимназия със задълбочено изучаване на английски език със златен медал. През 2004 г. постъпва във Факултета по журналистика в Московския държавен университет … ”

Житейската ви история не е интересна на никого, освен на родителите, роднините и приятелите ви. Важно е работодателят да знае с какво ще му бъдете полезен и как ще се справяте с работата.

Правило 2: не използвайте общи думи

Пример: „Интересува ме свободната позиция на ръководител на проекти във вашата компания. Моят трудов опит напълно отговаря на вашите изисквания. Вярвам, че мога да се възползвам от вашата компания. Моля, помислете за моето резюме “.

Това е формулирано мотивационно писмо, в което няма полезна информация за вас – само “вода”. Има чувството, че сте изпратили същия текст в още двадесет кандидатури за работа.

Правило 3: не пишете официално

Пример: „Моля, помислете за кандидатурата ми за позицията„ Интернет маркетинг “. Казвам се Андрей Петров, на 28 години съм, възпитаник съм на Американския университет в България, Факултет по мениджмънт, Катедра „Маркетинг и реклама”.

Защо? Тъй като работодателят е жив човек, а не робот: по-добре е изобщо да не изпращате нищо от такова официално описание.

Правило 4: не пишете позиции

Пример: „Аз мога да се справя в стресова ситуация, лесно се уча, общителен съм, отговорен и добър в работата както в екип, така и индивидуално.“

Това е стандартен набор от фрази за възобновяване. Всеки кандидат може да си припише такива качества. Опитайте се да докажете всяка точка с примери. „Общителен съм: на предишната ми работа трябваше да общувам и дайте конкретен пример. Или: „Обичам да научавам нови неща: когато имах нужда от умения за прототипиране на интерфейси, научих основите на Axure сам за месец.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *