Кратка история за спално бельо тип пеньоар

Кратка история за спално бельо тип пеньоар

Да изглеждаш неглиже, по пеньоар е едно от най-съблазнителните дамски приспособления, първоначално предназначен да бъде обичайното дамско домашно облекло. Проектиран просто за удобство, той постепенно се превърна в едно от най-изтънчените приспособления в дамския гардероб, привличайки погледите на половинката си. Пеньоарът преживява периоди на просперитет и забрана, много трансформации и реконструкции, но не изчезва от женския арсенал. Можете да изберете пеньоар за всяка дама във всеки магазин за бельо. На пазара има на разположение богат асортимент от най-различни стилове, цветове и материи. Откъде е дошъл и какви промени е претърпял по време на своето съществуване ще ви разкажем в тази статия?

Историята на пеньоара датира от Венеция в края на 16 век. Външният му вид идва от домашните дрехи на красавиците от онова време. Първото име на пеньоара е „rochetti“, първите тъкани, от които е ушит, са кадифе и дантела, а първата цел е сутрешен халат за изработка на дамска рокля. Да, и през 16-ти век дамите се грижеха за кожата си и се гримираха, и освен това много внимателно, хвърляйки „рокети“ през раменете си. Френските модни жени иззеха инициативата от италианците и превърнаха халата в по-елегантно и модерно нещо, което преименуваха на „пеньоар“.

Модата на пиньоарите датира доста далеч – от чисто интимен елемент, в който било неприлично жената да се явява на непознати, се превърна в дреха за прием дори на гости за сутрешно кафе както и позиране пред многобройни художници. Ако в миналото дама приемала господин в будоара си, облечена в пеньоар, това било специален знак на привързаност и интимност. Дамите в пиньоари по онова време се чувствали като кралици! Пеньоарът имал за цел да привлече вниманието към дамските прелести, кокетно покрити с пяна от дантела, сатенени панделки, кадифе и коприна.

И до днес пеньоарите остават модни и все по-търсени сред дамите!

Източник: https://album.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *