Кои играчки да изберем за деца от 3 до 10-годишна възраст

Кои играчки да изберем за деца от 3 до 10-годишна възраст

Играчки за деца от 3 до 5 години

Тази възраст се характеризира с най-широк интерес към различни животни и разбира се, хора. Тъй като детето започва да осъзнава себе си, другите също стават интересни за него. Всичко това поставя специални изисквания към играчките на тази възраст. Сред тях трябва да намерят място разнообразни фигури на хора и животни /не единствено тези, които то вижда само в зоологически градини или по телевизията, но и добре познати животни – котка, куче или петел/. Колкото до момичетата, то на тази възраст те най-вече предпочитат да играят с кукли. Погрижете се да осигурите събличащи се модели, чиито части на тялото могат да се огъват.

И накрая, за този период от развитието на детето са нужни и играчки, които могат да изобразяват различни емоционални състояния, тоест да издават звуци или да имат страховит външен вид, но в същото време да не са страшни или грозни. За момчетата ще бъдат подходящи и играчки-барабани и пушки, а също и дракони, крокодили и всички, които по някакъв начин могат да бъдат свързани с агресивно поведение. Детето трябва да намери отдушник за повишеното ниво на енергия, с което се характеризира тази възраст.

Играчки за деца от 5 до 10 години

Играчките на тази възраст могат да бъдат много разнообразни, но те трябва да отговарят на едно важно условие – да насърчават желанието на детето за творчество. Най-полезни ще бъдат конструкторите, които детето може да сглоби както самостоятелно, така и заедно с родителите си. Освен това е необходимо да се задоволи страстта на детето към рисуването и създаването на различни форми, за което ще помогне пластилинът и различните комплекти за моделиране. Не забравяйте да му купите и книги за оцветяване и мозайки –  колкото по-трудни са те, толкова повече интерес ще предизвикат у детето.

Не забравяйте, че развитието на едно дете, както физическо, така и психическо, се определя от това кои играчки играе, което означава, че играчките трябва да бъдат избирани много внимателно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *