Как да не сгрешите при закупуване на ипотечен кредит

Как да не сгрешите при закупуване на ипотечен кредит

Човек, който е решил да купи жилище с помощта на ипотека, трябва да знае, че това е сериозна тежест, която най-вероятно ще трябва да се носи в продължение на десетилетия. Нека да не забравяме обаче, че е важно да изберете правилната банка  и също така да избегнете типичните грешки на кредитополучателите.

Когато решавате да купите апартамент на ипотека, придържайте се към няколко правила, които ще ви позволят да изберете най-добрата оферта.

Намерете апартамент и специалист

Първо трябва да намерите мечтаното жилище. Ако това е нова сграда, разберете в кои банки е акредитирана и какви условия се предлагат във всяка от тях. Що се отнася до вторичните жилища, трябва да разгледате кои кредитни институции предлагат подходящите ипотечни продукти.

Брокерите съветват да се консултирате с няколко ипотечни специалисти. Можете да намерите такива и в агенции за недвижими имоти. Консултантите са полезни, защото са напълно наясно с текущите промоции, проведени от банката и много други неща.

При всички случаи обаче е наложително да се анализират и сравняват условията на няколко банки. И в никакъв случай не трябва да се ръководите единствено от размера на лихвения процент. Да, това е важен параметър, който определя крайния размер на оскъпяването, но е не е единственият.

Струва си да се проучат внимателно условията на всеки кредит – случва се по-добрите лихвените проценти да се дават при определени условия – например при закупуване на допълнителни банкови продукти или за определен период, след който лихвеният процент ще бъде увеличен.

Пазете се от клопки

Изкушавайки ви с нисък лихвен процент по ипотека, банката може да го „балансира“ със свързани услуги, като увеличена комисионна или забрана за предсрочно изплащане на заем, както и с всякакви допълнителни такси, които ще доведат до по-големи разходи. Обърнете специално внимание на условията за отпускане на ипотечен кредит без първоначална вноска.

Не забравяйте да сравните:

  1. Разходите за застраховка
  2. Комисионни плащания
  3. Размера на възможните неустойки в случай на забавяне на изплащането на заема

Източник: https://creditportal24.com/bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *