Интересни факти за мебелите в банята

Интересни факти за мебелите в банята

Наличието на канализация може да се счита за първия знак за развитието на цивилизацията. В наши дни никой не може да си представи какъв е животът без възможността да се изкъпете или да имате обособена тоалетна. Тези ползи обаче не винаги са били на разположение на хората. Ето няколко акцента от историята на съвременните удобства.

  1. Първите примери за мебели били измислени в Древен Египет, както и Месопотамия, където хората от висшата класа седели в кресла и столове и са използвали сандъци и кутии за съхранение на вещи.
  2. Мивка, приличала на тази от нашето съвремие, била използвана за първи път от древните гърци.
  3. През Средновековието къпането не е било на почит в Европа. Аристокрацията се страхувала да измие синята си кръв и се къпела с мокро разтриване. Но в Индия, преди 5 хиляди години, имало вана в почти всеки дом. Римляните превърнали къпането в култ: баните им много приличали на днешните спа салони и всеки уважаващ себе си жител имал баня, оборудвана с вана. Гърците дори имали богиня, която отговаряла за хигиената – Хигея, от чието име произлиза терминът „хигиена“.
  4. Тоалетната се появява три хиляди години пр.н.е. в Месопотамия. Малко в по-късен период се появява и в Мохенджо-Даро (днешен Пакистан), където била създадена примитивна канализационна система. Най-съвършената антична версия била Cloaca Maxima, построена в Рим през 6 век пр.н.е. Седалките били подредени в кръг, не отделени една от друга. Разделението било само на социална основа; различията между половете не притеснявали никого по онова време.
  5. Леонардо да Винчи, предложил на краля на Франция Франциск I модел на тоалетна с вода, оборудван с план за водоснабдяване и отводняване. За съжаление изобретението никога не било реализирано.
  6. Европейците започват да се къпят нормално едва през 18 век.
  7. Заразяването с тиф и холера през първата половина на 19 век принуждават Европа да обърне повече внимание на човешките нужди и техните последици и да осигури на градовете канализационни системи. Но едва през 1909 г. испанската компания Unitas започва масово производство на „хигиенни керамични изделия“, наречени по-късно на нейно име накратко.
  8. Съвременната седяща баня произлиза от японското фуро – голяма бъчва с пейка, под която има печка, която загрява водата. Японците също излязоха с идеята за тоалетна чиния, която прави тестове на собственика и изпраща резултатите на лекаря чрез Wi-Fi.

Изобретателите не седят със скръстени ръце и следователно може би много скоро ще се появят нови оригинални идеи за банята.

Източник: bania24.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *