Как да се научите сами да свирите на пиано

Как да се научите сами да свирите на пиано

Пускането на любимите си мелодии, изучаването на песни от филми, забавлението с приятели на партита или дори просто помагането на детето ви да опознае музиката са някои от причините да се научите да свирите сами на пиано. Освен това сега има такива музикални инструменти, които не претрупват стаята, имат изходи за слушалки и ви позволяват да свирите лесно и удобно. Да се ​​научиш да свириш на пиано не е толкова трудно, колкото звучи, но също така не е толкова лесно, колкото, да речем, карането на ролкови кънки. Има много програми за обучение, видео уроци и други. Но която и програма да изберете, важно е да знаете и да следвате няколко правила.

Правило # 1. Първо теория, после практика.

Повечето учители, особено тези, които работят с възрастни извън стените на музикално училище, единодушно твърдят: първо теория, а след това практика! Ясно е, че четенето на литература не е толкова интересно, колкото натискането на клавишите. Но ако, особено в началото, комбинирате еднакво като време практика и теория, тогава обучението ви няма да спре, след като научите няколко мелодии. Ще можете да се развивате в областта на свиренето на инструмента и рано или късно ще дойде моментът, в който ще изберете любимите си мелодии, ще създадете аранжименти и дори ще композирате собствена музика.

Какво е особено важно на теория:

  1. Нотация. Това е начин за предаване на звуци с помощта на знаци на хартия. Това включва нотация за бележки, продължителност, темпо и т.н. Това знание ще ви даде възможност да четете с поглед всяко музикално произведение, още повече, че сега не е проблем да намерите ноти на популярни мелодии. С познаването на музикалната нотация можете да научите всичко, което искате.
  2. Ритъм и темпо. Музиката не е просто набор от звуци. Всяка мелодия се подчинява на някакъв ритъм. Правилното изграждане на ритмичен модел ще помогне не само за обучение, но и за елементарни познания за това какво представлява ритъмът и как да го създадете.
  3. Хармония. Това са законите за комбиниране на звуци помежду си по такъв начин, че да се получи красиво и приятно за ухото. Тук ще научите за различните клавиши, интервали и скали, законите на конструкцията на акордите, комбинацията от тези акорди и т.н. Това ще ви помогне да разберете как самостоятелно да изберете съпровод за мелодия, да създадете аранжимент, да изберете мелодия и т.н.

Правило # 2. Трябва много практика!

Трябва да тренирате много и често, за предпочитане всеки ден! Опитните учители казват, че дори 15 минути дневно е по-добре от 2-3 пъти седмично по 3 часа. Ако след 15 минути все още нямате време да учите много, разделете работата на части и изучавайте на парчета, но всеки ден. Отнасяйте се към упражненията си като към спорта! Отделете време, когато няма да ви безпокоят и когато определено ще сте вкъщи, например сутрин преди работа или вечер преди лягане. И не отменяйте упражненията си, в противен случай ще бъде по-трудно да се върнете към тях по-късно и резултатът е загуба на форма и всичко, което сте постигнали.

Какво да правите на практика:
Научете мелодии по ноти. След като научите музикална нотация, изтеглете нотите на любимите си мелодии от Интернет – и ги практикувайте, докато не се научите да свирите с правилното темпо.

Свирете с оркестър. Много дигитални пиана имат тази функция: те имат записани оркестров акомпанимент към конкретни мелодии. Можете да практикувате тези мелодии и да ги свирите с оркестъра, за да развиете темпо, ритъм и способността да свирите в група.

Правило # 3. Вдъхновете се!

Когато чувството за новост отмине, истинската работа започва и става трудна. Често няма да имате достатъчно време, ще искате да отложите урока за утре, а след това през уикенда – и то повече от веднъж! Тук е важно да се вдъхновите. Гледайте видеоклипове с любимите си музиканти, слушайте музика, която ще ви спре дъха, научете онези мелодии, които наистина ви харесват! Трябва да свирите и да създавате това, което вие самите харесвате да слушате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *