Съвети за готвене на вкусно и здравословно пилешко месо

Пилешкото месо е незаменим продукт за много хора, но знаете ли как да го готвите правилно? Трябва ли да се измие пилето преди готвене? Как постигате перфектната свежест?

Как да изберем пиле

Външен вид

Външният вид на пилето е основният показател за неговата свежест и качество. Добрият продукт няма да има повърхностни дефекти и ще бъде оскубан и изкормен добре. Освен това прясното пиле ще запази формата си и ще го възстанови при натискане. Цветът на вкусното месо е бледорозов, а кожата е бяла и тънка.

Мирис и условия за съхранение

Дори ако всичко е наред със срока на годност на птицата, доверете се първо на чувствата си. Месото трябва да мирише неутрално: не трябва да има миризма на кисело, сурово или на гнило.

Бъдете внимателни, когато купувате пилешко в опаковка, дори ако е прозрачна. Ако видите ледени кристали вътре в опаковката, най-вероятно този продукт е замразен повторно.

Преди готвене

Помислете за ястието, което ще готвите

Не е тайна, че е важно да изберете пиле въз основа на това, което искате да правите с него. Ако ще го пържите или задушавате, по-добре е да се спрете на пилешко филе. Ястието няма да е прекалено мазно, а здравословно, крехко и умерено калорично.

Ако искате да печете птица, купете пиле с тегло не повече от килограм. За супи и бульони е подходящо и кокоше месо с по-дебела кожа, от която ще получите вкусен и богат бульон.

Трябва ли да се мие пилето преди готвене?

Свикнали сме да измиваме пилето под течаща вода, без да мислим дали тази процедура помага да се предпазим от микроби или не. Въпреки факта, че този въпрос все още е обект на спорове, учени и готвачи препоръчват да не се мие птицата преди готвене.

Това се обяснява с факта, че в процеса на изплакване на пилето в мивката единственото, което постигаме е само да разпространим бактериите, “отговорни” за хранителни отравяния по повърхността на кухнята. Измиването на пилето е опасен и безполезен процес, тъй като и без това всички бактерии ще умрат по време на топлинната обработка.

Източник: vsichki-recepti.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *