Как да изберем подходящата материя на спалното бельо

Когато избираме спално бельо, не трябва да се съобразяваме единствено с цветовете, щампите и размерите, но и да следим от каква материя е изработено то. Да направим кратък преглед на най-предпочитаните тъкани за изработка на спално бельо.

Памук

В повечето случаи производителят посочва “100% памук” в състава, въпреки че тъканта може да се различава в начина на тъкане, плътност, гланц. Основните характеристики на памучните влакна включват хипоалергенност, добра въздухопропускливост, хигроскопичност, мекота. Материалът не натрупва статично електричество, не полепва по тялото, не се плъзга. Памукът се пере добре, изсъхва бързо. Издържа на значителен брой измивания, трае дълго време.

Калико

Тази материя притежава всички свойства, присъщи на памука, но в същото време има и редица разлики. Първият от тях са конците с удебелявания, в резултат на което повърхността на тъканта не е идеално гладка. Ако материалът също така „прозира“, то спането на такова бельо ще бъде абсолютно неудобно и няма да се радвате на спалния комплект дълго време, тъй като съвсем скоро ще „излезе от строя“. След няколко пранета на повърхността ще забележите така наречените гранули, които особено много дразнят кожата по време на сън.

Като обобщение можем да добавим, че познатият евтин, полупрозрачен бял калико, се използва главно от производители, които разчитат на продажби поради ниската цена на стоките си.

Подобрен калико

Той е по-дебел, най-често има равна повърхност, не се завалва и не губи цвят. Подобреният калико може да се квалифицира към материите от средна ценова категория.

Сатен

Сатенът може да бъде изкуствен или естествен, в зависимост от състава на влакната. За изработка на спално бельо се използва само памучен сатен, получен от конец, усукан по специален начин. Повърхността има лек, леко лъскав блясък. Материята е плътна, гладка и приятна на допир. Сатенът абсорбира добре влагата и позволява на въздуха да преминава през него. Издържа до 400 изпирания без да избледнява. Сънят при такова спално бельо е истинско удоволствие. Неслучайно именно сатенът е лидер в продажбите за последните десет години.

Източник: Спално бельо БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *