Как да готвим здравословно

Как да готвим здравословно

Готвенето на пара се счита за най-здравословния кулинарен метод. Той има много предимства. Например, че приготвените по този начин храни не влизат в контакт с вода или мазнини, което влияе много върху качеството на ястията.

Как да готвим здравословно – предимствата на готвенето на пара

Спрямо готвенето или пърженето, предимствата са следните:

купи уред тук

  • Запазване на вкусовите и ароматните свойства
  • Запазване естествения цвят на храната
  • Запазване на голямо количество минерали, витамини и антиоксиданти

Когато приготвяте храна по традиционния начин, т.е. в гореща вода, много витамини и други хранителни вещества просто биват унищожени. Освен това се изисква по-дълго време за самото готвене, което води до допълнителното разграждане на ценните съставки.

За сравнение, когато се готви на пара се запазват не само значителни количества хранителни вещества, но и вкусът на продукта остава естествен. Например, зеленчуците имат страхотен вкус когато към тях не е добавена трапезна сол. При такова готвене температурата не надвишава 100 градуса по Целзий, докато при пържене или печене на скара, продуктите влизат в контакт с повърхности и мазнини, които се нагряват до 200 градуса, а това изобщо не допринася за тяхната полезност.

Високите градуси от една страна разграждат витамини и антиоксиданти, а от друга насърчават образуването на канцерогенни съединения. По време на подобна обработка мазнините също се абсорбират в храните, което значително увеличава тяхното съдържание на калории. Следователно, в сравнение с използването на тиган или скара, готвенето на пара е най-препоръчителният начин за приготвяне на диетични ястия. Те са много сочни и с превъзходен вкус.

Ако искате да промените храненето си така, че да бъде то по-здравословно, непременно изпробвайте удобството на чудесната кошница за готвене на пара. С нея ще се радвате на вкусни и полезни ястия всеки ден, а освен това ще си спестите време, защото така приготвени, те стават много по-бързо. Сложете край на болките и тежестта в стомаха и се наслаждавайте на сочните и здравословни храни!

За още интересни идеи как да готвим здравословно и разнообразни аксесоари за кухня, разгледайте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *